Viata ca un marathon

Scris pe 18 octombrie 2010.

Tocmai am alergat primul marathon din viața mea! La 38 de ani. Toti cei din jurul meu spun că este ceva extraordinar. Așa și este! În plus , MĂ SIMT  extraordinar.

Ceea ce vreau să spun mai departe este faptul că ORICINE poate face acest lucru. Noi toți putem face lucruri extraordinare și să ne simțim extraordinar. Este așa cum se învață în programarea neurolingvistică. Condițiile obligatorii sunt următoarele:

  • ALEGE  ceea ce vrei să faci, în primul rând ca proces, iar dacă te concentrezi pe proces suficient, atingerea obiectivului vine de la sine. Adică vrei să faci sport (pentru sănătate, condiție fizică, distracție, etc.). Alege un sport care îți place și care se potrivește cu țelul tău. Fă în așa fel încât procesul să fie cât mai plăcut. Dacă vrei să slăbești, de exemplu, ai doar câteva opțiuni: alergarea, bicicleta, înotul. Alege-o pe cea care ți se potrivește mai bine (am să spun, totuși, că alergarea este cea mai naturală; dacă Dumnezeu ar fi ținut neapărat să înotam, ne-ar fi făcut pești) și dă-i bătaie! Focus total pe proces!
  • ALEGE pe cineva care face acest lucru la nivel de excelență (nu trebuie să fie neapărat profesionist) și modelează-l (adică învață cum face). Poate să fie o persoană pe care n-ai întâlnit-o niciodată, dar are o carte scrisă, un site, etc. Învață tot ce poți de la persoana respectivă (sau de la mai multe). Dotează-te cu cele mai bune mijloace pentru ceea ce vrei să faci!
  • DISCIPLINĂ, PERSEVERENȚĂ, CONSECVENȚĂ. Mi-ar plăcea să-ți promit și eu (precum cei de la teleshopping) că vei obține nu știu ce rezultate spectaculoase într-un timp foarte scurt și fără efort. Am o veste (s-ar putea să-ți sune cunoscut): nu obții nimic fără efort. În consecință, după ce te-ai hotărât ce vrei să faci, ai învățat cum se face, e momentul să te apuci temeinic de treabă. Respectă programul cu strictețe (e greu , ai ghicit !) și abia atunci rezultatele vor veni. Nu peste noapte, cu efort, dar îți garantez o satisfacție mult peste măsura efortului. Poate nu strică să te întrebi mereu ‘’de ce fac eu asta?‘’, ‘’de ce e important pentru mine ceea ce fac?‘’. Ai cuvântul meu că, dacă răspunzi sincer la aceste întrebări, nimeni și nimic nu te poate opri.

 Eu am ales marathonul. Ca sport și ca mod de viată. Ce au în comun?

  • În primul rând, pregătirea mentală. Creierul tău e pregătit pentru cursă lungă. Nu pot pleca la marathon în ritm de sprint. Dacă urmează să alerg în jur de 4 ore, ar fi bine ca și creierul meu să știe asta și să dea comenzile necesare corpului. La fel e și în viață. Mă pregătesc să trăiesc 80 și ceva de ani (sau mai mult). Creierul meu are nevoie să știe acest lucru și să ia măsurile necesare. La fel e și în profesie. Dacă vreau să petrec ‘’un marathon‘’ în domeniul în care lucrez, e bine să gândesc și să acționez ca atare. Recomandarea ar fi ‘’GÂNDEȘTE pentru distanță!’’.
  • În al doilea rând, acțiunea. Este baza întregului proces. Acțiunea produce claritate și claritatea, motivație. E partea cea mai grea! Îți vine să renunți? Evident! De multe ori? De fiecare dată când simți că nu mai poți, că-ți ajunge, asta e, destul! Când simți că-ți dai sufletul, că nu te mai ascultă picioarele. Când te trezești dimineața să pleci să alergi și afară sunt 5 grade Celsius și plouă… și tot blocul doarme. Toate acestea sunt adevărate pietre de încercare. ‘’De ce fac asta?‘’, ‘’de ce e important pentru mine să fac asta?‘’, ‘’merită?‘’. Iată întrebările care sunt mină de aur în toate aceste momente. Ceea ce pot să spun este că, odata ce ți-ai pus papucii și ai ieșit afară, totul devine clar și capătă sens. Asta e cel mai greu: să te apuci de treabă. Orice marathon începe cu primul pas. Apoi nu mai este decât un picior în fața celuilalt. Seamănă cu viața? Identic! Cu job-ul? Similar! Treci la acțiune cu disciplină, consecvență și perseverență și vei obține ceea ce vrei. Recomandare: ANTRENEAZĂ-te pentru distanță!
  • În al treilea rând, alimentația. Pentru orice acțiune ai nevoie de combustibil. Și din cel mai bun, dacă vrei performanță. Tratează-ți corpul (și pe tine, în general) ca pe cel mai de preț bun al tău (ceea ce, de fapt, așa și este)! Alimentează-te corespunzător pentru a face față unui marathon (și antrenamentului), în viață și la job. Dacă vrei să te bucuri de viață, sănătate și vitalitate ai grijă cum îți tratezi corpul. Așa cum respecți recomandările producătorului mașinii tale în ceea ce privește combustibilul și reviziile, cel puțin de 10 ori mai atent să fii cu tine însuți. În definitiv, TU ești tot ce ai cu adevărat. Recomandare: ALIMENTEAZĂ-te pentru distanță!

 Lecția învățată de mine din această experiență este următoarea: tratează viața ca pe un marathon și marathonnul ca pe un mod de viață!

Ne mai auzim.

(Vizitat de 65 ori, 1 vizite azi)

About The Author

You might be interested in

LEAVE YOUR COMMENT

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *